מיגרנה (migraine) היא כאב ראש חזק, הולם, חוזר ונשנה, שפוגע בדרך כלל בצד אחד של הראש, ולעתים בשני הצדדים. הכאב מתחיל באופן פתאומי, בד"כ בעין או ברקה או סביבן. עשוי להופיע לאחר תסמינים בראייה (aura), במערכת העצבים (כגון רגישות לאור ורעש) או במערכת העיכול (כגון בחילות והקאות). כאבי ראש מיגרניים יכולים להופיע בכל גיל. הם מתחילים בד"כ בגיל 10 עד 30 ולעיתים נעלמים בגיל 50. שכיחותם גבוהה יותר אצל נשים, וידוע על נטייה גנטית. כאבי ראש מיגרניים מתחוללים כאשר העורקים המוליכים למוח מתכווצים ומתרחבים לאחר מכן, מה שגורם להפעלת קולטני כאב קרובים. הגורם אינו ידוע. רמות נמוכות מן הרגיל של סרטונין בדם עלולות לגרום להתכווציות. התקף יכול להימשך שעות או ימים. התקפים יכולים להיות בתדירות של מספר פעמים בשבוע עד פעמים בודדות בשנה.
בחרתי להציג שני תיאורי מקרים של טיפול במיגרנה אצל שתי מטופלות עם פתולוגיות נוספות משותפות, בעזרת מגע בלבד. כנטורופתית, נתקלתי בדילמה: על פי התשאולים והאבחונים, נראה היה שנכון להשתמש בכלי הנטורופתיה הקלאסיים כחלק מהטיפול. הכלים העומדים לרשותנו הם בראש וראשונה תזונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא וכן הומוטוקסיקולוגיה, פרחי באך, דמיון מודרך, רייקי ואחרים. מאחר שהמטופלות סירבו להשתמש בתוספי תזונה, בצמחי מרפא או בפרחי באך, נאלצתי להשתמש בטיפולי מגע בלבד לפי בקשתן, למרות נטייתי לשכנען אחרת. סירובן נבע מהתנסויות בטיפולים שנכשלו בעבר, וגם מהתרשמות חיובית שלהן מטיפולי מגע שהענקתי לקרובת משפחה שלהן כטיפול בפתולוגיות אחרות, אשר הניבו תוצאות טובות. המטופלת השנייה הגיעה לטיפול בעקבות המטופלת הראשונה ובהמלצתה, בהפרש של חודש.
תיאור מקרה (1) אישה בת 46, מורה, נשואה + ילדים גובה : 164 ס"מ משקל: 49 ק"ג ל"ד: 100/70 לא מעשנת, לא שותה. מבצעת פעילות גופנית, הליכה וריקוד.
תלונה עיקרית חמש שנים של מיגרנות קשות, שמתחילות תמיד בלחץ באזור עין ימין. תכיפות המיגרנה: 3-2 פעמים בשבוע , במיוחד קשורה למחזור. מגיעה למצב של אי תפקוד או לשימוש מוגבר במשככי כאב - עד חמישה כדורי נורופן ביום (למרות התנגדותה לתרופות). טיפולים כמו דיקור, תוספי תזונה והומאופתיה לא עזרו.
סקירה מערכתית אסתמה עם שיעול יבש מאוד; בבדיקות קונוונציונליות לא נמצאה אלרגיה ספציפית. התקפי האסתמה החלו לפני כשנה וחצי, כאשר אִמה של המטופלת חלתה והיה חשש למחלה קשה. נראה שהחרדה והדחק גרמו להתפרצות זו. רגישות מאוד גדולה לסביבה, למשפחה, לעבודה. נמצאת בלחץ. הצוואר תפוס לעתים קרובות. שינה ירודה בלילה – יְשֵנה שש שעות ומתעוררת לפחות פעמיים לשירותים, ישנה לעתים בצהריים. דחיפות במתן שתן (צניחת רחם קלה). מערכת עיכול בעייתית, עצירות וטחורים. עין עצלה, מרכיבה משקפיים, קצרת רואי מאוד. רגליים וידיים קרות.
היסטוריה רפואית דלקות שקדים (angina) ובעיות אוזניים רבות מילדוּת עד גיל 10. ניתוח להסרת שקדים בגיל 16. דלקת מפרקים בגיל 11-10 - טופלה בבית חולים בטיפול תרופתי. אין מידע מה גרם לדלקת זו, ומאז אין שום תסמינים או עדות למצב דלקתי בבדיקות דם. ניתוח קיסרי. ניתוחי חניכיים ושתלים.
תזונה די מאוזנת - דגנים מלאים, קטניות, הרבה ירקות, ללא טיגון ושמן. ללא ביצים, מעט דגים ולעתים רחוקות בשר. לדבריה, נוטה לצמחונות. לדבריה, מכורה לשוקולד - אוכלת 1000-50 גרם שוקולד ליום.
תרופות גלולות למניעת היריון - לאיזון המחזור, שבעבר היה עם דימומים חזקים. משאף במקרה הצורך בזמן שיעולים.
אבחון וטיפול לאחר אבחון עמוד השדרה, מערכת השרירים ואבחון רפלקסולוגי, הוחלט על טיפול משולב של טווינה ורפלקסולוגיה, כשהדגש הוא על טיפול רפלקסולוגי. היות שהתגלתה נוקשות מאוד גדולה במפרקים ובשרירים (וכמובן גם נוקשות בהתנהלות בחיים), ובמיוחד תלונות באזור הצוואר, החלטתי להתחיל בטיפול טווינה, במיוחד לצוואר ומעט לאורך עמוד השדרה והרגליים, לצורך שחרור הצוואר, הכתפיים ועמוד השדרה. ההתמקדות העיקרית הייתה ברפלקסולוגיה. תכנית הטיפול הרפלקסולוגי התמקדה בעיקר בנושא המתח הרב וכאבי הראש. היות שברפלקסולוגיה יש אפשרות להגיע לכל מערכות הגוף, לא חיפשתי את המקור למיגרנה במקרה זה. האם הבעיה היא הורמונאלית? האם הבעיה תלוית תזונה או נגרמת מהפרעות במערכת העיכול? האם מקורה בכלי דם או במערכת העצבים ובמתח בו שרויה המטופלת? החלטתי לעבוד על כל המערכות. הטיפולים כללו: שחרור שלד ושרירים, הרגעה - במיוחד עבודה על מקלעת השמש ונשימות, עצבי הראש ועמוד השדרה, מערכת כלי הדם ומערכת הנשימה. מערכות הפינוי: מערכת השתן, הלימפה והעיכול והמערכת ההורמונלית. בסיום - עבודה על מרכזי הצ'קרות בכפות הרגליים, לצורך איזון. בשבוע ראשון ושני בוצעו שני טיפולים בשבוע, ולאחר מכן המשכנו בטיפול שבועי. לאור התוצאות היוצאות מן הכלל של השפעת הטיפול והיעלמות מוחלטת של המיגרנה החריפה, החליטה המטופלת להמשיך בטיפול מניעתי, במפגשים של פעם בשבועיים. הטיפול הכולל נמשך כארבעה חודשים. לאורך הדרך שוחחנו רבות בנושא גוף-נפש ובמיוחד בנושא הדחק (stress) שבו נמצאה המטופלת.
תוצאות כמטפלת, ציפיתי לשינויים לאחר מספר רב של טיפולים, אבל הופתעתי. השינוי הופיע כבר לאחר הטיפול השני: היה התקף מיגרנה מאוד קצר ופחות חריף, ללא צורך בנטילת משככי כאב. לאחר הטיפול הרביעי נעלמו לחלוטין התקפי המיגרנה ולא חזרו כלל (מדובר באישה שבמשך יותר מחמש שנים סבלה מהתקפי מיגרנה קשים בתדירות גבוהה מאוד!). תוצאות נוספות לטיפול היו רגיעה, פחות לחצים וכעסים, שיפור בקבלת הסביבה ובתגובה לסביבה, שיפור באיכות השינה, הליכה לשירותים פעם אחת בלילה, הפסקת נטילה של גלולות למניעת היריון. גם השיעול והצרידות, הנובעים מעיסוקה המקצועי של המטופלת, נעלמו לגמרי, וכמובן גם הצורך במשאף. כלומר, נעלמו לחלוטין ההתקפים האסתמטיים. מניסיוני, התופעה קיימת אצל הרבה מטופלים אסתמטיים: אין להם התקפים כל עוד הם מקבלים טיפולים מונעים קבועים, המשלבים טווינה ורפלקסולוגיה. מצבה של המטופלת יציב כבר למעלה משנה ומחצה. היא מקבלת טיפול מניעתי פעם בשבועיים או בשלושה שבועות. המיגרנה לא חזרה אף פעם.
תיאור מקרה (2) אישה בת 44, מורה, נשואה + ילד גובה: 165 ס"מ, משקל: 55 ק"ג לא מעשנת ולא שותה. מבצעת פעילות גופנית, שחייה.
תלונות עיקריות כאבי צוואר וכתפיים, כאבי גב קשים עם הקרנה לשוק ימין, דלקת במפרק הירך. מיגרנה - כאבי ראש, חצי פנים ועין ימין עם רגישות חזקה לרעש, בתכיפות של אחת לשבוע או שבועיים, בדרך כלל ללא נטילת תרופות.
סקירה מערכתית ליחה הנתקעת בגרון. קושי בנשימה בזמן מתח או לחץ. תסמונת מעי רגיז, שלשולים בזמן לחץ ולעתים עצירות אשר החלה לאחר ההיריון (לפני 4 שנים). שינה לא רגועה, מאוד קלה. קמה לשירותים 4-3 פעמים בלילה. מחזור סדיר ללא גלולות. לפני המחזור סובלת מכאבי גב. עור מאוד בהיר, עדין ורגיש. כפות רגליים שורפות. בחורף סובלת מקור. סובלת מחסר ב-B12, ממעיטה באכילת בשר. נפשית: עייפה מאוד, עצבנית ומתוחה.
היסטוריה רפואית כאבי גב מגיל 18 (מתעמלת מקצועית), קמירות גב (lordosis), בלט דיסק בין חוליות L5-S1. הסתיידות ומצב דלקתי במפרק ירך ימין. בקע סרעפתי. שומרת על תזונה מוקפדת כדי לא לסבול מכאבים. ניתוח קיסרי. דלקות חניכיים, כתרים ושתלים. מטופלת מגיל צעיר.
תוספי תזונה ויטמין B12
תזונה לדבריה מאוזנת, שומרת ומקפידה בגלל הבקע הסרעפתי ותסמונת המעי הרגיז.
אבחון וטיפול לאחר ראיון, סקירת מכתבי רופאים, צילומים, אבחון טווינה, סוג'וק ואבחון רפלקסולוגי, הוחלט על טיפול טווינה ורפלקסולוגיה. לאור הבעיות האורתופדיות הקשות וההיסטוריה הרפואית, ולאור היותה מתעמלת מגיל צעיר, ניתן דגש על טיפול טווינה בתחילת הטיפולים, ומעט רפלקסולוגיה. הטיפולים ניתנו פעם בשבוע בגלל מגבלות המטופלת, וכללו גם כוסות רוח ומוקסה. בסוג'וק נעשה שימוש בעיפרון אבחון לעבודה על עמוד השדרה ועל מפרקי הירך בשני טיפולים. במקביל, הטיפול הרפלקסולוגי כלל עבודה על מערכת העצבים, על מערכת השלד והשרירים, על מקלעת השמש ונשימות. מערכת הנשימה, מערכת העיכול בפרט ומערכות פינוי אחרות. מערכת הלימפה – חיסון והמערכת ההורמונלית. דגש מיוחד ניתן להרגעה ולהורדת לחץ בעצבי הראש ובעמוד השדרה.
תוצאות לאחר כ-4-3 טיפולים חל שיפור בכאבי הגב ובהקרנה לירך ולשוק, אך הכאבים לא פסקו לגמרי. כאבי הכתפיים והצוואר פחתו מאוד. המיגרנה פחתה כמעט לגמרי כבר בשלבים הראשונים של הטיפול, אחרי כ-5 טיפולים. המטופלת דיווחה על הרגשה רגועה יותר אבל על שנת-לילה לא מספיק רגועה, גם בגלל הילד הקטן שמעיר אותה בלילה.
לאחר תקופה של מספר חודשים, המטופלת עברה לטיפול פעם בשבועיים. המצב העכשווי לאחר כשנה ומחצה: כאבי הגב וההקרנה לרגל מחריפים במקרה של פעילות גופנית מוגברת מדי, כמו במעבר דירה ובמאמץ יתר, וכן בתקופות של הפסקות ארוכות יותר בין טיפול לטיפול. כמו כן, בגלל אופי העבודה הכולל פעילות ספורטיבית מאומצת, לעתים רחוקות יש כאבים חזקים יותר. התקף מיגרנה אחד התרחש בתקופת החגים, כשלא קיבלה טיפול במשך כחודש. באופן כללי, הכאבים אינם באותה חומרה כפי שהיו לפני תחילת הטיפולים. כאמור, המיגרנה נדירה ביותר. מערכת העיכול תקינה וגם אין ליחה. המצב הנפשי השתפר מאוד, המטופלת מרגישה רגועה הרבה יותר. מאחר שבעת הפסקה מטיפולים חלה החמרה ברמת הכאב, המטופלת ממשיכה בטיפול מניעתי פעם בשבועיים. לאחר טיפול הכאבים במערכת השלד והשרירים יורדים לאפס, ובתקופות ללא טיפולים סדירים או לאחר מאמצים פיזיים, הכאבים מתחזקים לרמה של 60% מעוצמת הכאב המקורי.
סיכום לשני המקרים הקליניים שתוארו לעיל יש מכנה משותף רב וכן תוצאות מפתיעות טובות בנושא המיגרנה. בשני המקרים מדובר בנשים מעל גיל 40, בעלות מקצוע זהה, נשואות עם משפחה. שתיהן בעלות מראה צעיר ומשקל תקין. שתיהן סבלו ממצב מתח בולט ומכאבי ראש עם מאפיינים מיגרנוטיים כרוניים במשך שנים, וכן מפתולוגיות במערכות העיכול והנשימה. בגלל ניסיון העבר שלהן ואולי בגלל סיבות נוספות, הן סירבו לקחת תוספי תזונה או צמחי מרפא. הטיפול התבסס על טיפולי מגע בלבד וכמובן על שיחות במשך הטיפולים, שנמשכו למעלה משנה.
ראויה לציון היעלמות מוחלטת של המיגרנה לאחר 4 טיפולים אצל אחת המטופלות, והיעלמות כמעט מוחלטות אצל האחרת (מלבד התקף אחד). גם מצב המתח וההתנהלות בחייהן שופר באופן יוצא דופן. שתי המטופלות הגיעו למסקנה כי יש חשיבות לטיפול מונע, ולמרות האילוץ הכספי הן החליטו להגיע לטיפול לפחות פעם בשבועיים או שלושה שבועות.
מניסיוני בקליניקה כנטורופתית לאורך השנים, אני רואה חשיבות רבה בטיפולי מגע. אל לנו הנטורופתים לזנוח נושא זה, הן בגלל קשרי גוף-נפש, הן בגלל החסך בעולם המערבי במגע בין אנשים והן בגלל התרחקותנו מהטבע ומהאדמה. ובמיוחד בגלל שמקרים כמו אלו ואחרים מוכיחים את יכולת ריפוי הגוף והנפש דרך גירוי ושפעול אנרגיית החיים של האדם. גם קשרי מטפל-מטופל זוכים לרמה גבוהה של אינטראקציה, גם אם לא תוכננו מראש בעת טיפולי מגע. וסיבה לא פחות חשובה: האנרגיות שאנו המטפלים זוכים בהן לאחר טיפולי מגע במטופל.
מחקרים מדעיים - רפלקסולוגיה וכאבי ראש או מיגרנות מחקר בדנמרק (Brendstrup et al, 1995) בדק 220 מטופלים עם כאבי ראש, שקיבלו טיפולי רפלקסולוגיה ברגליים. אחרי 3 חודשים, 81% מהמטופלים דיווחו שהטיפול ריפא אותם לחלוטין (16%) או היה יעיל ביותר (65%). 18% מהמטופלים דיווחו על חוסר שינוי. 19% המטופלים חדלו לחלוטין ליטול תרופות. החוקרים הסיקו שטיפול רפלקסולוגי מרפא כאבי ראש או עוזר לכאבי ראש שמקורם ממתח וגם במקרים של מיגרנות.
מחקר בסין (Fu et al, 1993) בדק 7 מטופלים, גברים ונשים, עם תסמינים של כאבי ראש אקוטיים (3 עם כאבי ראש על רקע בעיה וסקולרית, 2 עם כאבי ראש על רקע של מתח ולחץ, 2 עם נאורלגיה). המשתתפים קיבלו טיפולי רפלקסולוגיה ברגליים. לאחר 2 טיפולים, 5 משתתפים דיווחו על הקלה. 2 הנותרים נדרשו לטיפול נוסף להקלה מושלמת. החוקרים הסיקו כי רפלקסולוגיה אפקטיבית בטיפול בכאבי ראש אקוטיים. מחקר גרמני (Lafuente et al, 1990) אקראי סמוי חקר 32 מטופלים גילאי 57-15 (25 נשים ו-7 גברים) שחולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה טיפול רפלקסולוגי בלבד; קבוצה שנייה קיבלה טיפול תרופתי (פלונאריזין) ועיסוי לא ממוקד פעמיים בשבוע, למשך 12 פגישות. התוצאות נבדקו לאחר סדרת הטיפולים ולאחר 3 חודשים מסיומן. החוקרים הסיקו כי הטיפול הרפלקסולוגי היה יעיל לא פחות מהטיפול התרופתי, אך ללא תופעות לוואי.
מקורות:
Brendstrup D, Eriksen L, Launso L. Reflexology Is An Effective Treatment for Headaches. Zoneterapeuten (Journal of the Danish Reflexologists Association, FDZ) 8:1995 Fu B, Tan C. The Treatment of Seven Cases of Acute Headache with FRZ Massage. China Reflexology Symposium Report, Beijing , China Reflexology Association, 1993 page 9. Lafuente A et al. Effekt der Reflex zonenbehandlung am FuB bezuglich der prophylaktischen Behandlung mit Flunarizin bei an Cephalea-Kopfschmerzen leidenden Patieten. Erfahrungsheilkunde 1990:39; 713-715.
מאת: ד"ר לאה רובינשטיין חיימוביץ, ,RNa ND נטורופתית, רפלקסולוגית בכירה, מטפלת ומרצה ברפלקסולוגיה וברפואה משלימה