top of page

כבד שומני: המגפה השקטה

מה זה כבד שומני ואיך נטורופתיה יכולה לעזור בטיפול ובמניעה


לכבד מעל ל-500 תפקידים בגוף

כבד שומני  נחשב כמגפה מכיוון ששיעורו בעולם עומד כיום על 30% מאוכלוסיית העולם (ואצלנו אפילו יותר). הוא נחשב מסוכן מכיוון שהוא עלול לגרום לבעיות קשות (כולל סרטן כבד).

למרות שכיחותה וחומרתה של המחלה, רבים מהלוקים בה אינם מאובחנים בזמן, ולכן היא מכונה "המחלה השקטה" וכמו שקורה לא אחת בסוכרת וביתר לחץ דם- המחלה הזו גורמת לנזקים קשים עוד לפני שהיא מתפרצת.

לכבד מעל ל-500 תפקידים בגוף האדם ואנחנו לא יכולים בלעדיו אפילו יום אחד!

הוא אחראי לייצור חומרים הדרושים לתפקודו התקין של גוף האדם, לפירוק חומרים רעילים ומיותרים, הוא מייצר מיצי מרה לכיס המרה אשר אחראים לפירוק יעיל של שומנים וספיגתם, הוא מעורב בוויסות חילוף החומרים של סוכרים, חלבונים ושומנים ועוד ועוד.

המחלה הזו מסוכנת מכיוון שבשלבים ההתחלתיים ניתן להחזיר כבד שומני לתפקוד תקין, אבל אם המצב מידרדר לכדי שחמת, זה כבר בלתי אפשרי, ונדרשת השתלה. "במהלך המחלה תאי הכבד מתמלאים בשומן, מה שגורם לירידה הדרגתית בתפקוד.

 נכון להיום, אין טיפול תרופתי יעיל לכבד שומני, והטיפול היעיל היחיד הוא תזונתי. ככל שהאבחון מתבצע מוקדם יותר, כך קל יותר- בעזרת הטיפול התזונתי- להחזיר את הגוף לתפקוד תקין. הטיפול הנטורופתי יכלול שינויי אורח חיים, תזונה ותוספי תזונה שידועים כמועילים לתפקוד הכבד.


אבחנה של כבד שומני

בניגוד למחלות אחרות, האבחון לכבד שומני מחייב בדיקת אולטרסאונד. במידה ו- 5-10% ממשקל הכבד הינו שומן אזי תתקבל אבחנה. לרוב גם תאובחן הגדלה של הכבד. במצבים מסוימים, בבדיקות הדם תהיה עלייה באנזימי הכבד. כמו כן מצב זה לעיתים ילווה בפריטין גבוה בדם המעיד על רמת דלקתיות גבוהה בכבד. מרבית מקרי הכבד השומני מתגלים בצורה אקראית כאשר עורכים בדיקות לבירור מצבים אחרים.

 

4 דרגות חומרה לכבד שומני

למחלת הכבד השומני הוגדרו 4 דרגות חומרה כאשר השלבים הראשונים נחשבים ברי החלמה אולם בשלבים המתקדמים כמעט ואין החלמה מלאה.

דרגה ראשונה: כבד שומני/הסננה שומנית - הצטברות שומן של מעל לכ-10% ממשקל הכבד ללא דלקת או הצטלקויות

דרגה שנייה: סטאטוהפטיטיס - הצטברות השומן המובילה להתחלת תהליך דלקתי בתאי הכבד

דרגה שלישית: פיברוזיס - התחלת הצטלקות תאי הכבד בנוסף לדלקת ולהצטברות שומן

דרגה רביעית: צירוזיס - שחמת הכבד - הדרגה החמורה ביותר - מסכנת חיים ומחייבת טיפול רפואי צמוד



גורמי סיכון לכבד שומני


ספורט לטיפול ומניעת כבד שומני

אורח חיים

הגורמים להתפתחות והתקדמות של מחלת כבד שומני כוללים גורמים סביבתיים וגורמים גנטיים. כיום, במחקרים, מתחזק והולך הקשר לאורח החיים. תזונה לקויה עלולה להוביל להצטברות שומנים בתאי הכבד ולעודד תהליכים דלקתיים. תפוצת הבעיה בקרב אוכלוסיות הסובלות מעודף משקל ואורח חיים לקוי, מרמזת כי לאורח החיים תפקיד משמעותי בהיווצרות הבעיה אבל גם כמפתח לטיפול והחלמה. ישנם מספר גורמי סיכון לכבד שומני אותם ניתן לאתר בבדיקות דם בקופת חולים ובהם: כולסטרול גבוה, טריגליצרידים, סוכר גבוה בדם ו המוגלובין מסוכרר גבוה. גורם סיכון נוסף הינו עודף משקל כאשר ניתן לשים לגורמים אלה את הכותרת: ״ בעיות מטבוליות״. בנוסף, חוסר בפעילות גופנית אורח חיים יושבני (לדוגמה עבודה משרדית ללא הפסקות) מהווה גורם סיכון בפני עצמו לכבד שומני.


תזונה כגורם סיכון לכבד שומני

תזונה מערבית נחשבת גורם סיכון לכבד שומני. בן המזונות שניתן למנות: מאכלים עתירי שומנים רוויים ושומני טרנס, מזון אולטרה מעובד כגון דגני בוקר וחטיפים, בשר מעובד כגון נקניק ונקניקיות ובמיוחד ממתקים ומתוקים עתירי סוכר. מחקרים רבים הראו כי תזונה מבוססת פחמימות, במיוחד צריכה של משקאות ממותקים או עתירי פרוקטוז (החל במשקאות קלים מוגזים וכלה במיצים טבעיים) עלולה לגרום להיווצרות של כבד שומני אפילו בקרב אנשים עם משקל תקין. בנוסף, השמנת יתר נחשבת כגורם סיכון משמעותי.


טיפול נטורופתי בכבד שומני


אורח חיים לטיפול ומניעת כבד שומני


פעילות גופנית למניעת כבד שומני

פעילות גופנית אשר מסייעת בירידה במשקל וירידה בכמות השומן הבטני מביאה באופן ישיר להורדת כמות השומן בתוך הכבד. בנוסף לכך, פעילות גופנית -גם ללא ירידה במשקל או שינוי הרכב גוף- משפרת רגישות לאינסולין ומשפרת חילוף חומרים של סוכר וחומצות שומן על ידי זירוז פירוקן. 

פעילות אירובית תורמת להפחתה במשקל ומשפרת סיבולת לב-ריאה ואילו פעילות אנאירובית (אימון תנגודת) מעלה את מסת השריר ומאפשרת ניצול יעיל יותר של סוכר ב"עלות" נמוכה יותר של הפרשת אינסולין.


תזונה לכבד שומני

התזונה המומלצת למניעת כבד שומני הינה התזונה הים-תיכונית. עם זאת, תמיד כדאי להתייעץ עם נטורופת מוסמך לקבלת ייעוץ תזונתי מותאם אישית.


בתזונה הים תיכונית הדגש הוא על שימוש במזון מהטבע: פירות וירקות טריים בעונתם, קטניות, אגוזים ודגנים מלאים תוך הימנעות מעיבוד רב של המזון ושימוש בשמנים בלתי רוויים כגון שמן זית.


תזונה ים תיכונית וטיפול ומניעת כבד שומני

ירקות -הארטישוק, סלק, ברוקולי, כרוב, גזר, סלרי ועוד, וכן ריבוי של ירקות עליים ירוקים כגון רוקט, חסה, סרפד ריג'לה ועוד.


פירות - תפוח, משמש, אבוקדו, דובדבן, תאנה, רימון, פירות הדר ועוד.


דגנים- הדגנים המומלצים הם דגנים מלאים, אשר לרוב עברו עיבוד חלקי בלבד, ונאכלים במידה מתונה, למשל: שעורה, כוסמת, בורגול, כוסמין, דוחן, שיבולת שועל, תירס ואורז.


קטניות ואגוזים- הדיאטה הים תיכונית עשירה בקטניות, המהוות מקור טוב לחלבון, שומן וסיבים. ברחבי הים התיכון ניתן לראות שימוש נרחב בסוגי שעועית שונים, חומוס, עדשים, וכן נפוצה צריכת חופן אגוזים וזרעים ביום, שאינם קלויים ומומלחים.


עשבי תיבול- ניתן לראות שימוש נרחב בעשבי תיבול טריים כגון בזיליקום, עלי דפנה, אניס, פלפל צ'ילי, ציפורן, שומר, שום, מיורן, רוזמרין ועוד. 


שומנים- בדיאטה הים תיכונית אין הגבלה על צריכת שומנים כללית, אלא דגש על איכות השומנים הנצרכים, כאשר המקור העיקרי הוא שמן זית כתית בכבישה קרה (שמן המורכב ברובו מחומצות שומן חד בלתי רוויות, ואינו מעובד מאוד).


ביצים- ישנה גם צריכת ביצים די קבועה, אם כי בדיאטה הים תיכונית המסורתית ביצים אלו מגיעות מתרנגולות המלקטות חופשי, ולכן הן עשירות בחומצות שומן מסוג אומגה 3.


דגים- ברחבי אגן הים התיכון ניתן לראות כי צריכת דגים (כגון מקרל, הרינג, סרדינים, טונה וסלמון) מהווה חלק חשוב בדיאטה ולעומת זאת נצפה מיעוט בצריכת בשר אדום, שאינה נהוגה יותר ממספר פעמים בחודש. בנוסף, ישנה הימנעות ממוצרי בשר מעובדים כגון נקניקים, בייקון ודומיהם.


מים שתיית מים קבועה כחלק מהדיאטה הים תיכונית.

 

התזונה הים תיכונית אינה רק תזונה, אלא ״דרך חיים״, הכוללת אלמנטים נוספים מעבר למזון הנצרך, כדוגמת מנהגי האכילה: גודל המנה הטיפוסית המוגשת אינו גדול, המזון נאכל לאט, סביב שולחן ויחד עם המשפחה, תוך שיחה ושיתוף בחיים.

בין הקווים המנחים לדיאטה ניתן לראות כי באופן מסורתי תושבי אגן הים התיכון היו מאוד פעילים פיזית, ועד היום זוהי תכונה המומלצת לכל המעוניינים ליישם את הדיאטה הים תיכונית. 


תוספי תזונה לכבד שומני


אין לצרוך תוספי תזונה ללא ייעוץ מקצועי אישי מנטורופת כדי למנוע התנגשויות בן צמחים לתרופות ובן תוספי תזונה מסוג אחד לסוג אחר


צמחי מרפא לכבד

צמחי מרפא מהווים חלק חשוב בתהליך ההחלמה. למטופל מורכבת פורמולה המכילה שילוב של צמחים שונים ובריכוזים שונים המותאמים למצב הבריאותי. לכל צמח יש תפקידים ותרומה שונה. עקב כך, יש חשיבות בשילוב המדויק של צמחי המרפא על מנת לתת מענה נכון לפי המצב הבריאותי.

בדרך כלל יהיה שימוש בצמחים המאופיינים בפעילות אנטי דלקתית לכבד, בסיוע בשיפור הפרשות מיצי מרה, בזירוז פינוי רעלים, בחיזוק התגובה החיסונית, בתמיכה בשיקום תאי הכבד וכן בפעילות המגנה על הכבד מפני נזקים. דוגמאות לצמחים אלה: ארטישוק (Cynara), שכיזנדרה (Schisandra) וגדילן מצוי (Silybum). 


תוספי תזונה לכבד

כורכום נמצא כיעיל בטיפול בכבד שומני, בשל התכונות האנטי דלקתיות שלו והפחתת הצטברות שומן בכבד.


כמוסות שום עשויות להביא לשיפור בתנגודת האינסולין, לירידה בהיקף המותניים, לירידה במסת השומן ולעלייה במסת השריר.


ויטמינים E ו-C נחקרו ונמצאו כמפחיתים בכ-30% את הסיכון לתחלואה בכבד שומני בשל יכולתם לשפר את העקה החימצונית.


פטריית ריישי לשיפור תפקודי הכבד ולהגברת נוכחות נוגדי החמצון בדם.


אומגה 3 – נמצאה מחקרית כבעלת יכולת להפחתת הצטברות השומן בכבד.


ויטמין D – לא נמצאו מחקרים שמראים שיפור במצב הכבד השומני באלו שהחלו ליטול אותו, אך בקרב אלו שאובחנו עם כבד שומני, נמצא רוב מובהק לסובלים מחוסר בוויטמין D. לכן ויטמין D אולי לא יהיה טיפול יעיל לכבד שומני, אך יכולה להיות לו תועלת במניעת המצב מראש.


הפחתת סטרס

מתח וסטרס משפיעים על תפקודים מטבוליים שונים. הנטורופת יציע דרכים שונות להפחתה וניהול טוב יותר של הסטרס ויתכן שאף ישלב צמחי מרפא, תמציות פרחי באך וטכניקות הרפיה שונות.


אז- שמרו על הכבד שלכם ואם אתם צריכים ייעוץ- הנטורופתים לרשותכם!


על הכותבת

סמדר יצחקיאן ND | נטורופתית ומומחית למערכת העיכול. מטפלת בתזונה, צמחי מרפא, תוספי תזונה והומאופתיה מודרנית


כשאתם בוחרים נטורופתים חברי אגודה אתם יודעים שהנטורופת עבר את ההכשרות המתאימות ולמד במוסד לימוד שאושר ע״י הנהלת האגודה.


83 צפיות0 תגובות
bottom of page