top of page

דיכאון לאחר לידה


דיכאון לאחר לידה - גישה קונבנציונלית מול גישה נטורופתית

תקציר

מאמר זה יעסוק בתופעת הדיכאון לאחר לידה. מדובר בתופעה מורכבת, לרוב לא מאובחנת כלל, מפני שנשים רבות אינן פונות לקבל סיוע מקצועי. מטרת המאמר היא להציג את הפתופיזיולוגיה של תופעת הדיכאון לאחר לידה, להציג את הטיפול הקונבנציונאלי, להציע תוכנית טיפולית בגישה הנטורופתית וגם להציג מחקרים חדשים בנושא.

מבוא

תהליך הלידה והתקופה שלאחריה נתפסים בקרב הנשים כתקופה מושלמת, רווית ציפיות מעצמן ומבני זוגן. יחד עם זאת, האישה המודרנית אינה מכינה את עצמה ואת סביבתה למה שמגיע עם הלידה – תשישות, היעדר שעות שינה, כאבים, ירידה בחשק המיני, שינויים במצב הרוח, ירידה בדימוי העצמי ובתחושת הנשיות ועוד שינויים רבים נוספים.

ד"ר נורת'רופ מגדירה בספרה "גופה של אישה תבונתה של אישה" את התקופה שלאחר הלידה כשליש רביעי. ב'שליש' זה עוברת האישה שינויים רגשיים, גופניים ונפשיים עצומים, ובעקבותיהם שיעור מאוד גבוה של נשים מפתחות תסמינים שונים הקשורים לדיכאון.

כיום מתנהל שיח עולמי האם העובדה שיולדת נשלחת אל ביתה יומיים לאחר הלידה ובכך מנוחתה מסתיימת מוקדם מדי, תורמת להפרעות מצבי רוח.

הפרעות מצבי רוח לאחר הלידה נחקרות זה שנים. בצד הגורמים הביולוגיים, מצטברות עדויות רבות בדבר השפעות פסיכו-חברתיות כגון תפיסת האימהות, בקשה וקבלת סיוע, ביטחון עצמי, מה מותר ומה נורמלי לאחר לידה, קשר אימא–תינוק ונושאים רבים נוספים.1

האתגר שלנו כנטורופתים הוא להכיל את אותם הצרכים שאינם באים לידי ביטוי בזוגיות, במשפחה הקרובה ובסביבתה של האם הטרייה; לסייע בחיזוק מערכות הגוף השונות ע"י תזונה מזינה ולטפל באותן אמונות, מחשבות, פחדים וחששות שהאם הטרייה מתמודדת איתם.

הגדרות

DSM IV מגדיר דיכאון לאחר לידה כדיכאון מג'ורי לא פסיכוטי, המתחיל בתוך 4 שבועות מהלידה. נהוג לסווג דיכאון לאחר לידה (בקיצור: דל"ל) על בסיס רצף של הפרעות מצב רוח, הכוללים מספר רמות:

* דכדוך לאחר לידה (baby blues) - המצב הקל ביותר

* דיכאון לאחר לידה - לא פסיכוטי

(PPD - postpartum depression – non psychotic)

* דיכאון פסיכוטי לאחר לידה

(postpartum psychosis, puerperal psychosis)

- מצב חמור ונדיר יותר

לאורך ציר הפרעות מצב הרוח נמצאת הפרעת חרדה לאחר לידה, וגם מצבים רפואיים אשר יכולים לגרום להפרעות במצב הרוח.

אפידמיולוגיה

במדינות מפותחות שכיחות דל"ל היא כ-13%-12%. בארה"ב עד 20%, כאשר השיעורים הגבוהים הם בקרב אימהות צעירות.

התמונה הקלינית אופיינית לתקופה שלאחר הלידה: שינויים בתיאבון, עייפות, ירידה בליבידו ושינויים במצב הרוח.

גורמי סיכון לדל"ל 2

* היסטוריה של דיכאון או הפרעות דו קוטביות

* דיכאון במהלך ההיריון

* הפרעות מצב רוח בתסמונת קדם-וסתית

* תמיכה חברתית חלשה

* זוגיות לא מתפקדת

* בידוד חברתי

* אורח חיים מתוח ולחוץ

אבחון וקליניקה

דכדוך לאחר לידה

שכיחות: 85%-50% מהיולדות מדווחות על דכדכוך לאחר לידה, שמתחיל כ-48 שעות לאחר הלידה, מגיע לשיא בימים 3–5 ונמשך כשבועיים. יש מומחים הטוענים כי הדכדוך עלול להימשך גם עד שנה.3

קליניקה: שינויים חדים במצב הרוח, רגישות ונטייה מוגברת לבכי, חרדה, עצב, דאגנות יתר, הפרעות שינה, תשישות, תחושת בדידות קשה, חוסר ריכוז, תחושה של תלות באחרים וחוסר ביטחון.

אטיולוגיה: לא לגמרי ידועה. שינויים הורמונליים חשודים: בעיקר ירידה חדה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון לאחר הלידה, וכן תגובה חלשה לאוקסיטוצין (ההורמון האחראי על הקשר אם–תינוק). גורם הסיכון העיקרי הוא חוסר תמיכה פסיכו-סוציאלית – עודף ציפיות גורר תחושות של בושה, אשמה וערעור התפיסה העצמית כאם וכאישה.

טיפול: מצב זה לרוב חולף בעזרת תמיכה – סיוע בטיפול בתינוק, שיפור השינה והתזונה, עזרה במטלות הבית.

פרוגנוזה: 20% עלולות לפתח דל"ל.3

דיכאון לאחר לידה - לא פסיכוטי

שכיחות: 15%-10% מהיולדות. הדיכאון מופיע בחודש הראשון לאחר הלידה. בספרות המקצועית מדווחים על טווח הופעה רחב יותר, משלושה חודשים ועד שנה לאחר הלידה3.

לצורך אבחנה נקבע ב– DSMשחייבים להתקיים תסמין אחד משני התסמינים העיקריים ועוד ארבעה מתוך הרשימה הבאה לפחות למשך שבועיים:

* מצב רוח ירוד במשך רוב שעות היום, איבוד יכולת ההנאה בכל תחום, כמעט כל יום

* שינויים בתיאבון ובמשקל

* הפרעות שינה – קושי להירדם

* שינויים בפעילות – עודף או חסר

* מחשבות אובדניות

* תשישות וחוסר אנרגיה

* ירידה בתחושת הערך העצמי או תחושות של אשמה ובושה

* הפרעות ריכוז, קושי בקבלת החלטות3.

תסמינים נוספים: תחושה של חוסר יכולת לטפל בתינוק, דאגנות יתר, עלייה בחשש מפני פרידה אפשרית מן התינוק, חוסר אמון בסביבה. במצבים חמורים ישנה עלייה במחשבות על פגיעה עצמית או בילדים. יחד עם זאת, הריגת תינוקות שכיחה יותר בקרב אימהות פסיכוטיות.

תסמינים גופניים: כאבי ראש, כאבים בחזה, עלייה בדופק, נימול, רעד או סחרחורת, קוצר נשימה בינוני - כולם מצביעים על חרדה. חרדה לאחר לידה היא הפרעה נפרדת, אך לרוב השתיים יופיעו יחד.

אבחון: סולם אדינבורו, בעל רגישות של 100% ורמת דיוק של 95.5%. ציון 12.5 ומעלה מציין סיכון מוגבר לדל"ל.

גורמי סיכון לדל"ל: תורשה של הפרעות פסיכיאטריות, דיכאון בעבר, דכדוך לאחר לידה, גורמים פסיכו-סוציאליים כגון היעדר תמיכה במהלך ההיריון ולאחר הלידה.

הישנות: כ–80% מהנשים שחוו אירוע אחד או שניים של דל"ל עלולות לחוות דיכאון ספונטני כעבור 5 שנים, וכ–50% יחוו דיכאון ספונטני לאחר לידה נוספת.4

דיכאון לאחר לידה - מצב פסיכוטי

שכיחות פסיכוזה לאחר לידה היא 1-2 מקרים ל-1000 יולדות. תחילתה בימים הראשונים לאחר הלידה, אך היא בהחלט עלולה להופיע גם בהמשך.

קליניקה: בלבול, חוסר התמצאות, תלונות על הפרעות מצבי רוח חמורים, הפרעות חשיבה המלוות בהלוצינציות או דלוזיות.

לרוב ישנו קשר להפרעה דו-קוטבית ברקע (אגב, גם סמויה).

הסיכון להישנות התקפים פסיכוטיים באישה שחוותה אירוע פסיכוטי לאחר לידה גבוה - 50%-38%.

נשים אלה נמצאות בסיכון גבוה להריגת תינוקות, לכן ברוב המקרים מומלץ אשפוז מיידי.4

הפרעות חרדה לאחר לידה

(OCD - Obsessive Compulsive Disorder)

שכיחות: כ–10% מהיולדות.

תסמיני OCD עלולים להופיע או להחמיר לאחר הלידה. חרדה ואובססיות הקשורות לטיפול בילד או לגרימת נזק כלשהו. שתי התופעות מופיעות בדיכאון.

קליניקה: כאבי ראש, כאבים בחזה, עלייה בדופק, נימול, רעד או סחרחורת, קוצר נשימה בינוני, חוסר מנוחה, פחד להישאר לבד. לעתים החרדה גורמת למיסוך הדיכאון וכך האישה לא מאובחנת כהלכה.

קבוצות סיכון: היסטוריה של הפרעות חרדה במשפחה.

סיווג:

* מצב חרדה מתמשך וקבוע המופיע לאחר הלידה

* התקפי חרדה המופיעים כשבועיים לאחר הלידה ומלווים בתסמיני דיכאון.

* שכיחות: 5%-3% מהיולדות; כ-6 שבועות לאחר הלידה

* הביטוי העיקרי: מחשבות טור