Maya Abdominal Therapy הינה טכניקת עיסוי רפואי של הבטן והאגן, המסייעת לטפל במצבים שונים הקשורים במערכות הרבייה והעיכול. באמצעות סדרה של תנועות עיסוי מדריכים את הרחם בחזרה אל המיקום הטבעי שלו, תוך שחרור חסימות והידבקויות והגברה של זרימת דם לאברי האגן. השבת הרחם למקומו מהווה טיפול בשורש הבעיה. כאשר הרחם ישוב למקומו הטבעי ישתפרו זרימת הדם, זרימת הלימפה ותפקוד מערכת העצבים באזור, והגוף יקבל הזדמנות להפעיל את מנגנוני הריפוי הטבעיים שלו ולהחזיר לעצמו את הבריאות. השיטה מאפשרת טיפול אפקטיבי בהיבטים הפיזיולוגיים והרגשיים של מצבים רבים כמו בעיות פריון, לידות קשות, הפלות חוזרות, ציסטות, כאבי מחזור, צניחת רחם, הפרעות עיכול ועוד. בחלק מהמקרים הטיפול אף עשוי לחסוך ניתוחים מיותרים.
השיטה שואבת את מקורותיה מתרבות המאיה, שפרחה באמריקה בשנים שקדמו להגעתם של האירופים והייתה ידועה כאחת התרבויות המפותחות ביותר. החל מהמאה ה-16 ירדה תרבות המאיה מגדולתה, אך במקסיקו, בגואטמלה ובבליז נותרו שבטים ששמרו על מנהגיהם ועל הרפואה המסורתית. אחת ההתמחויות של מרפאי המאיה הייתה עיסוי הרחם. כאשר הגיעה למרפאה אישה שסבלה מבעיות פריון, כאבי מחזור, צניחת רחם או כל תסמין אחר הקשור לבריאות האישה, היה המרפא מבקש ממנה לשכב על מיטת הטיפול, ומעסה בתנועות עמוקות וסדורות את הבטן והאגן שלה, על מנת להשיב את הרחם שלה למקומו הנכון. עיסוי רחם היווה רכיב משמעותי ברפואת הנשים הטבעית בתרבות המאיה. לפי תפיסתם, הרחם הוא מרכז הווייתה של האישה - כל עוד רחמה מאוזן כך תהיה גם היא. להבנתם, איזון הרחם משפיע לא רק על מצבה הפיזיולוגי של מערכת הרבייה הנשית, אלא על כל תפקודי האישה, הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית.
ד"ר רוזיטה ארוויגו (Rosita Arvigo), אמריקאית שעברה לחיות בבליז על מנת ללמוד את הרפואה המסורתית של השבט, התמחתה במשך למעלה מעשור אצל דון אליחיו פנטי (Don Elijio Panti), אחד המרפאים החשובים בבליז, ולמדה ממנו את רזי העיסוי. היא חקרה לעומק את האנטומיה והפיזיולוגיה שמאחורי הטכניקות המסורתיות, וחיברה את המידע לשיטה מובנית, שהיום נקראת על שמה.
למה שהרחם יזוז?
באופן טבעי נמצאים הרחם והשחלות במיקום אופטימלי בגוף, מיקום המאפשר להם ליהנות מזרימת דם חופשית ומיכולת לגדול ולקטון לפי הצורך. הרחם מוחזק במקומו על ידי שמונה רצועות חזקות המחברות אותו אל צדי האגן, אל רצפת האגן ואל חוליות עצם העצה (הסאקרום). שתי רצועות נוספות מחזיקות את השחלות במקומן ומחברות אותן אל הרחם ואל החצוצרות. שרירי רצפת האגן מספקים תמיכה נוספת.
מבנה רצועות הרחם מאפשר לרחם לנוע בעת שהוא ממלא את כל תפקידיו: וסת, הריון ולידה. יכולת הרצועות להימתח ולהתכווץ לפי הצורך היא המאפשרת את התנועתיות והגמישות של הרחם, אך טווח התנועה הרחב הוא גם זה שעלול לגרום לרחם לסטות ממקומו הטבעי.
גורמים רבים יכולים לגרום לכיווץ או למתיחת יתר של הרצועות. ביניהם ניתן למנות:
* ניתוחים או דלקות באזור הבטן והאגן, שיכולים לגרום להידבקויות של הרצועות ולהפחתת התנועתיות שלהן.
* פציעות או דלקות שפוגעות בגב התחתון: שתיים מרצועות הרחם מתחברות לעצם העצה. אם העצם נפגעת וצורתה מתעוותת, היא עלולה למשוך את אחת הרצועות או את שתיהן ולהביא לשינוי במיקום הרחם.
* לידות קשות, עם שלב לחיצות ארוך: שלב לחיצות ארוך יכול לגרום לנזקים הן לרצועות הרחם עצמן והן לרצפת האגן, עליה נשענות הרצועות. לידות קשות הן למעשה מעגל קסמים – מיקום לא אופטימלי של הרחם יכול לגרום ללידות קשות וארוכות יותר, ומנגד, לידה קשה וארוכה תביא להחרפה במצב הרצועות ובמיקום הלקוי של הרחם.
* מאמץ יתר, ובעיקר נשיאת תינוקות וילדים לאחר לידה: בכל החברות המסורתיות, משכב לידה במשך כ-6 שבועות הוא בגדר הכרח. לאחר הלידה רצועות הרחם מתוחות מאוד. ללא מנוחה יתקשו הרצועות להתקצר ולהחזיר לעצמן את גמישותן. במצב כזה, לאחר תקופה, הרחם יהיה נמוך יותר מאשר במצבו הטבעי. לאחר מספר לידות כאלו, בעיקר אם יש גורמי סיכון נוספים והיסטוריה משפחתית, המצב יכול להידרדר עד כדי צניחת רחם.
גורמים נוספים יכולים להיות קשורים לבעיות יציבה, גיל, לידות תכופות, פעילות גופנית מאומצת לאורך זמן, נשיאת משאות כבדים ועוד.
מה קורה כאשר הרחם אינו נמצא במקומו הטבעי?
פגיעה ברצועה אחת או יותר, כמתואר למעלה, יכולה לגרום למנח רחם נמוך יותר ממיקומו האופטימלי, או לנטייה של הרחם לאחור (רחם אחורי - reroverted uterus) במקום קדימה, או לקיפול של הרחם קדימה מעבר לכיפוף הטבעי שלו (anterversion) או לנטייה של הרחם לאחד הצדדים dextro/sinistra lateral)). השינוי במיקום, שאינו טבעי, יכול לגרום לכך שמשקל הרחם יפעיל לחץ על איברים שונים:
* הרחם לוחץ על אחד מכלי הדם המזינים אותו, את החצוצרות או את השחלות. הדבר עלול להביא להפחתה בזרימת הדם המגיעה לרחם, לחצוצרה או לאחת השחלות. התסמינים עלולים להתבטא בכאבים, בציסטות, במיומות, בחוסר פוריות, בחצוצרות סתומות, בהפלות חוזרות, בלידות מוקדמות ועוד. כיוון שכל המנגנון ההורמונלי בגופנו עובר דרך זרם הדם, זרימת דם לא תקינה באזורים אלו עלולה להביא גם לחוסר איזון הורמונלי ועמו למחזורים לא סדירים, לתסמונת קדם וסתית (PMS), לשלב לוטאלי קצר, לכאבי ראש בעת הווסת ועוד.
* הרחם לוחץ על כלי דם המזרימים דם לרגליים ו/או מהן. התסמינים יתבטאו בכאבים ברגליים, בנימול, בכאבים בעקבים בזמן עמידה ובדליות.
* הרחם לוחץ על שלפוחית השתן ו/או על המעי. התסמינים יתבטאו בהשתנה תכופה, בדלקות בדרכי השתן, בטחורים, בעצירות או בשלשול.
* הרחם לוחץ על עצב. התסמינים יתבטאו בכאבים חזקים, בחוסר תחושה או בנימול בבטן, בגב או ברגליים, בכאבים בעת קיום יחסי מין, בחוסר יכולת לחוות אורגזמה.
* הרחם לוחץ על צינור לימפה. הצרה של צינור לימפה תביא לפינוי חלקי בלבד של פסולת מהאזור ולפגיעה ברמה החיסונית שלו. לאורך זמן הדבר עלול לגרום לכאבי מחזור חזקים, לדלקות, למיומות, לציסטות, לפטרת וגינלית כרונית ולבעיות פריון.
כאשר מחזירים את הרחם למקומו הטבעי, האזור הלחוץ משתחרר והגוף מקבל הזדמנות להפעיל את מנגנוני הריפוי הטבעיים שלו ולתקן את המצבים שיצרה סטיית הרחם ממיקומו.
איך ניתן לדעת שמיקום הרחם הוא מקור הבעיות?
המטפלים בשיטה יודעים לחוש את מיקום הרחם באמצעות מישוש של הבטן. את האבחנה מחזקים באמצעות תשאול מפורט. יש גורמים רבים שיכולים לחזק את ההשערה שמיקום הרחם הוא שגורם לבעיה. להלן שתי דוגמאות הממחישות את תהליך האבחון:
* כיוון שבעת הווסת משקל הרחם כפול ממשקלו הרגיל, כל התסמינים יוחמרו בעת וסת. לעתים התסמינים יורגשו אך ורק בעת הווסת. תסמינים כמו כאבי גב, עצירות, השתנה תכופה או דחופה, טחורים, נימול או כאבים ברגליים, שמוחמרים או מורגשים רק בעת הווסת, יכולים לאשש את האבחנה.
* כיוון שבאופן נורמלי הביוץ מתרחש מדי חודש משחלה אחרת, תסמינים המופיעים פעם בחודשיים יכולים לאשש את האבחנה שהרחם נוטה בצורה שמפריעה לתפקוד אחת השחלות (כאבי ביוץ, וסת שמופיעה אחת לחודשיים, ציסטה שמופיעה אחת לחודשיים).
כמה הערות:
1. השיטה לא נחקרה מדעית.
2. לא נעשו בדיקות הדמיה לקביעת מיקום ומצב הרחם לפני הטיפול ו/או אחריו.
3. במקרים רבים רופא נשים יכול להרגיש את מיקום הרחם בבדיקה פנימית רגילה (באופן זה הרבה נשים יודעות שיש להן רחם אחורי).
4. מטפלות בשיטה, שהן מיילדות ופיזיותרפיסטיות של רצפת האגן ומוסמכות לבצע בדיקות פנימיות, מרגישות את השינוי במצב הרחם בעקבות הטיפול.
תיאור מקרה
להילה, בת ב-31, יש בת בת שלוש, אותה הרתה בחודש הראשון לניסיונה להרות. בחודשים האחרונים היא מנסה להרות שנית, אך נתקלת במחזוריות קשה ולא נעימה. בחודש אחד יש ביוץ ומחזור תקינים, ובחודש שאחריו המחזור מאחר. בדיקת אולטרסאונד מראה ציסטה גדולה, שלאחר זמן מתחילה להכאיב ואינה מתפוגגת, עד אשר הילה מקבלת טיפול הורמונלי לקידום הווסת. בחודש שאחריו הכל תקין, ואז שוב, אותו הסיפור. הילה מותשת מהניסיונות להרות ומהטיפולים ההורמונליים, ואינה מבינה מה השתבש. כשהגיעה אליי לטיפול היא שוב הייתה במצב של איחור במחזור, עם ציסטה גדולה, וניסתה להימנע משימוש נוסף בהורמונים.
כיוון שהביוץ מתרחש מדי חודש משחלה אחרת, סיפור המקרה גרם לי לחשוב שיש פגיעה באחת השחלות.
מהלך ההיריון ולידת הבת היו תקינים לחלוטין וכך גם המחזורים, עד לחצי השנה האחרונה. הילה במשקל תקין, תזונתה בריאה ומסודרת והיא מקפידה על פעילות גופנית סדירה. במהלך התשאול ביררתי אם היא נוהגת לשאת את בִּתה "על הידיים" לאורך זמן. הסתבר שכן. הילדה שוקלת למעלה מ-16 ק"ג, היא מאוד אוהבת "על הידיים" והילה נוהגת לשאת אותה במעלה המדרגות - שלוש קומות - עד לבית, לפחות פעם ביום. ביקשתי שתראה לי כיצד היא נושאת את הילדה, והיא הדגימה נשיאה על הצד, כאשר הבת יושבת על המותן. שאלתי אם תמיד הנשיאה היא על צד ימין, כשלפתע הילה השתתקה. האסימון נפל. השחלה ה"בעייתית" הייתה השחלה הימנית. כשבדקתי אותה, אכן היה עומס רב באזור השחלה הימנית, והעבודה באזור היתה קשה וכואבת עבורה. הרחם זז בקלות יחסית והאזור השתחרר כמעט לחלוטין. ביקשתי מהילה שתשתדל לשאת את בִּתה מעט ככל האפשר, ואם היא חייבת – שתישא אותה על צד שמאל. לימדתי אותה כיצד לשמור על תוצאות העיסוי באמצעות עיסוי עצמי וקומפרסים. לאחר שלושה ימים הילה קיבלה את המחזור באופן טבעי.
בפגישתנו הבאה הרחם היה במצב טוב בהרבה, הילה הקפידה לשאת את בִּתה מעט ככל האפשר ועשתה את העיסוי העצמי מדי יום. באותו חודש הביוץ היה בצד שמאל והמחזור הגיע בזמן, כצפוי. המחזור היה קשה מהרגיל, כואב מאוד, והילה דיווחה על גושי דם כהים רבים - מצב אופייני לניקוי של הרחם בעקבות הטיפול בעיסוי.
בטיפול הבא כמעט ולא היה הבדל בין הצדדים, הרחם היה במרכז והעבודה הייתה רגשית בעיקרה. כעת היה תורה של השחלה המאותגרת לבייץ, והמתנו בעניין לראות כיצד יעבור החודש. הילה קבעה פגישה לסיום המועד הצפוי של הווסת, אך מספר ימים לפני הפגישה היא התקשרה לבטל אותה: "עשיתי בדיקה. אני בהיריון".
נטורופתית והרבליסטית, מטפלת מוסמכת בשיטת Maya Abdominal Therapy™ וחברה באיגוד המקצועי הבינלאומי, בעלת תואר BA בכלכלה מאונ' ת"א. galit.bareli@gmail.com